SLIDER

#muovitonmaaliskuu, ARVONTA ja alekoodi LifeStraw Go 2-Stage-juomapulloonIstuskelin rannalla varjossa ja luin kirjaa. Kun nostin katseeni merta päin näin ulapalla lipuvan jätelautan. Ihmettelimme Kartanlukijani kanssa lauttaa yhdessä ja rinnassa kuohahti suru, viha ja epätoivo. Hukumme kohta roskaan ja ongelmaan ei ole vieläkään keksitty tehokasta ratkaisua.

Huomaamme lautan reunalla liehuvan lipun ja selviää, että vedessä onkin suuri kalastusverkko. Tällä kertaa onneksi näin. Toivottavasti kalastajan verkkoon on tarttunut enemmän kaloja, kuin roskia. 

Jäteongelma on kuitenkin todellinen. Tyynellämerellä pyörii noin kahden Ranskan kokoinen roskalautta, joka jatkaa kasvamistaan.

Vain pari viikkoa sitten lähdin tyttäreni kanssa melontaretkelle Thaimaan Changin saaren Kai Bae -rannalta ja suuntasimme vastapäiselle pienelle autiosaarelle. Näky oli lohduton. Jo matkalla sinne ongimme kyytiin muovipulloja ja sandaaleja, mutta rannalta löytyi vieläkin enemmän roskaa. Otimme puskassa lojuneen ison muovisaavin ja keräsimme sen täyteen roskia ja paluumatkalla pelastimme merestä vielä sen minkä voimme. Saalis oli säälittävän pieni ja teko tuntui merkityksettömältä. Seuraavana päivänä rannalla olisi taas uudet roskat ja meressä uusia parittomia sandaaleja.

Euroopassa kierrätyksen tarpeellisuus ja muoviongelma on jo tiedostettu ja ostoksille mennessä ihmiset ottavat tottuneesti kestokassin mukaansa. Tässäkin on toki parantamisen varaa. On hyvä, että muoviongelmasta ja ylipäätään jäteongelmasta puhutaan ja aktivoidaan ihmisiä esimerkiksi #muovitonmaaliskuu -kampanjalla. Kampanjalla on omat Facebook-sivut ja esimerkiksi Ylen Puoli Seitsemän -ohjelma on mukana jakamassa sivuillaan tietoa ja vinkkejä. 


Sen sijaan, että kierrättää tuottamansa jätteet huolellisesti olisikin nyt syytä kiinnittää enemmän huomiota myös siihen, ettei jätettä alunperinkään syntyisi niin paljon. Jos haluaa jatkossa elää Zero Waste - periaatteella se vaatii jo hieman enemmän asiaan vihkiytymistä ja isompia elämänmuutoksia, mutta se on täysin mahdollista. Kannattaa lukea Helena Marttilan juttu aiheesta Zero Waste: kuinka sen teen, osa 1.  

Mutta myös pienemmillä teoilla on merkitystä. 

Suurin osa ymmärtää, ettei muovi kuulu luontoon, saatika meriin, järviin ja jokiin. Meillä Suomessa kierrätys toimii ja muoveista voidaan jalostaa jopa uusia tuotteita. Koska esim. joissain Aasian maissa ei ole vielä kehittynyttä jätteiden kierrätystä on tärkeää, että jätettä syntyisi vähemmän, kierrätys tehostuisi ja ihmisten tietoisuus lisääntyisi. Totuus on kuitenkin se, että esim. Thaimaassa marketissa käydessäsi kassaneiti pakkaa jokainen ostoksesi muovipusseihin ja kaupan hyllyt notkuvat yksittäispakattuja tuotteita aina banaaneista lähtien. Kyllä! Jopa banaaneja saa yksittäispakattuna. Kuljetankin aina pientä kestokassia mukana, jonne pakkaamme perheemme ostokset.

Roskia kyllä kerätään ja jäteauto käy ne hakemassa, mutta mitä roskille todellisuudessa tapahtuu sen jälkeen jää hämärän peittoon jopa paikallisilla Thaimaassa, Changin saarella. Paikallinen pizzeria yrittäjä Momo arveli, että suurinosa jätteestä poltetaan ja osa pilkotaan pienemmäksi. Momo tiedostaa jäteongelman, mutta sanoo samalla surullisena, että suurinosa Thaimaalaisista ei ymmärrä asian vakavuutta. Hän heittäisi pallon hallitukselle. Vasta lainsäädännön kautta saadaan aikaan muutoksia. 
 
Reissaaja voi pienentää omaa jätekuormaansa huomattavasti esimerkiksi kuljettamalla mukanaan omaa vettä suodattavaa LifeStraw Go -juomapulloa, sillä joka minuutti ostetaan miljoona muovista juomapulloa, joista suurinosa päätyy tavalla tai toisella maailman meriin ja luontoon. Joka vuosi valtava määrä merinisäkkäitä, kilpikonnia ja merilintuja kuolee syömäänsä muoviin ja jos muoviongelmalle ei tehdä mitään maailman merissä on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kaloja.

Ekoarki.fi sivustolla on hyvä juttu muovin ympäristövaikutuksista ja konkreettisia vinkkejä, joita jokainen kuluttaja voi tehdä arjessaan. Jutun voi käydä lukaisemassa täältä.Meidän perheessä on ollut käytössä kaksi LifeStraw Go -juomapulloa jo muutaman vuoden ajan ja tavoitteeni on, että meidän ei tarvitse ostaa reissuilla yhtään pullovettä. Viimeisimmällä Thaimaan matkalla jouduin taipumaan muutaman kerran, kun sairas lapsi halusi kylmää vettä tai kun unohdimme vesipullot majoituspaikkaan. Täytämme pullot yleensä aamulla majapaikan vessan hanasta ja pitkin päivää täytöt tehdään ravintoloiden vessoissa käsienpesualtaiden vesihanoista. Metsäretkillä olemme ottaneet vettä myös puroista ja lammista. Luotan pullon suodatustehoon täysin ja on ihanaa, kun ei tarvitse kantaa ostovettä mukanaan. Ympäristö ja kukkaro kiittävät.
 
 
 
 

LifeStraw GO -pullo ei sisällä kemikaaleja eikä sen käyttö vaadi pumppaamista. Koska suodatinelementti on pullon sisällä, se ei vie myöskään ylimääräistä tilaa. Markkinoille on tullut uusi LifeStraw Go 2-Stage -malli, jossa on aiempaa edistyksellisempi aktiivihiilisuodatin. Pullon avulla voit suodattaa itsellesi noin 1000 litraa vettä ja kun vesi lakkaa virtaamasta suodattimen läpi ja et vain yksinkertaisesti enää saa juodaksesi, tiedät että suodatin on tullut tiensä päähän. Helppoa. Alla hieman enemmän faktoja.
 • 0,2 mikronin suodatuskoolla tehty ontoista kuiduista valmistettu suodatinelementti
 • Suodattaa 99,999% alkueläimistä (Giardia lamblia ja Cryptosporidium parvum)
 • Suodattaa 99,9999% bakteereista (escherichia coli, campylobakteeri, vibrio cholera,   
 • pseudomonas aeruginosa, Shigella, salmonella)
 • LifeStraw-suodatinteknologia on testattu tosioloissa mm. Haitin maanjäristysalueilla ja  Pakistanin tulva-alueilla
 • Mitat 23.5 x 8cm
 • Tilavuus 0.65L
 • Kestävä ja ultrakevyt rakenne
 • Vaihdettava aktiivihiilisuodatinkapseli
 • BPA vapaa eikä sisällä kemikaaleja
 • Helposti puhdistettava
 • Paino 168g
Jokaisesta ostetusta LifeStraw-suodattimesta lahjoitetaan pieni rahasumma FollowtheLiters.com -toimintaan. Yhden suodattimen ostaminen riittää antamaan yhdelle lapselle Afrikassa puhtaan juomaveden yhdeksi kouluvuodeksi. Valmistajan sivuilla on paljon lisätietoa tuotteista ja yrityksen tavoitteista. Niistä voit lukea lisää täältä.

Kuva LifeStraw

Kirjoitettuani tämän tekstin tajusin, että nyt olisi hieno tilaisuus aktivoida kanssamatkustajia ja sain maahantuojan ja Varuste.netin mukaan kampanjaan. Ilokseni voinkin kertoa, että osoitteesta varuste.net/kampanja pääsee tilamaan itselleen oman suodattavan LifeStraw Go 2-Stage -juomapullon alennettuun hintaan 56,90€ käyttämällä koodia MAAILMANYMPARI80. Kampanjahinta on voimassa 30.6.2018 asti.

En ole saanut rahaa tämän jutun kirjoittamisesta, mutta sain mahdollisuuden arpoa pullon yhdelle onnelliselle blogini lukijalle. Voittaja saa valita itselleen joko pinkin, liilan, sinisen tai vihreän pullon. (Harmaata ei ilmeisesti tuoda maahan tällä hetkellä.) Arvontaan voit osallistua 8.4 asti.

Arvontaan voit osallistua kommentoimalla ajatuksiasi muovittomasta maaliskuusta, joko tänne blogiin, Instagramiin tai Facebookkiin. Millaisia muutoksia olet tehnyt tai haluaisit tehdä omassa arjessasi ja reissuissasi, jotta saisimme yhdessä jätteen määrää pienemmäksi?EDIT 30.3.2018. Arvonnan uusi päättymispäivä 8.4.2018. Bloggerin kankean kommenttikentän takia suosittelen arvontaan osallistumista kirjautumalla tai Facebookin puolella. Huomioithan, että kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi kommenttikenttään, se näkyy myös muille lukijoille. Onnea arvontaan!

33 kommenttia

 1. Hei, olen hieman epäillyt tuotteen suodatusta ja muutenkin työttömän budjetilla vähän suuri satsaus kerralla.. Mieleni kuitenkin muuttui entisestään tämän postauksen myötä. Seuraavalle kaukomatkalle en aio lähteä ilman LifeStraw pulloa.

  Omassa elämässä olen tehnyt muutoksen sen verran että en lähde mihinkään ilman kangaskassia, tunnustelen tarkkaan vaatteiden materiaalit, jotta tiedän ostavani vuosia kestävän vaatteen. Olen jakanut muovitietoutta ystävillenikin, ainakin kangaskassin käyttö on heille levinnyt. Vähän kerrallaan ;)

  VastaaPoista
 2. helpointa ainakin on päivittäinen kangaskassin käyttö ostoskassina.tuo pinkki pullo olisi ihana.

  VastaaPoista
 3. Hei, olipa kiinnostava postaus. Minäkin keräilen roskia ja kauppaostokset kulkee kangaskassilla ja repulla. Lila pullo olisi ihan my dream.

  VastaaPoista
 4. Kambodzassa matkaillessani roskan suuren määrän aiheuttama shokki sai minut hankkimaan paikallisen "Refill not landfill"-hankkeen metallisen pullon, ja ei ole tullut tarvetta yli kuukauteen sen jälkeen ostaa vesipulloja. Lähes kaikkialla, hostelleissa, ravintoloissa ym. on uudelleentäyttömahollisuus. Hankin myös bambusta tehdyn pillin jolla voi siemailla kookoksia ilman muoviroskapillejä. Kieltäydyn kaupoissa ja toreilla tarjottavista muovipusseista. Tuo lifestraw-pullo on ollut itselläkin syynissä, olisi mainio matkailuvaruste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kommentti pitäisi linkata google-käyttäjääni, jospa sattuisin voittamaan pullon. :)

   Poista
 5. Lila-pullo olisi söpö. Meillä ei osteta muovipusseja kuin äärimmäisessä hädässä, muuten aina omat kassit, pussit ja kori kaupassa mukana.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa ihan mielettömältä keksinnöltä! En ole tiennyt, että tuollaisia on olemassakaan. Suomessa tarve ei toki ole niin suuri, mutta ulkomaanmatkalle tuollainen olisi ihan mieletön. On niin inhottavaa ostaa monta kymmentä vesipulloa.
  Käytän vanhoja ostoskasseja roskapusseina ja kauppaan lähdettäessä otan kestokassit mukaan.

  Vitaevay@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Hieno on ajatus. Kun ei ota kaupasta pakasteille niitä pakastepusseja, kauppakassina toimii kangas tai kestokassi.. Pikkujuttuja joita jokainen voi tehdä.

  Pinkki pullo olisi kiva :)
  naurajatar@suomi24.fi

  VastaaPoista
 8. Pinkki pullo olisi suosikkini. Ja itse en juuri osta muovipusseja. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Kangaskassit kaupoissa ja jätteiden lajittelu sekä vaatteiden kirppismyynti.
  minna1995(at)gmail.com

  VastaaPoista
 10. Kannan aina mukanani kestokassia ja juomapulloa, ettei tarvitse ostaa turhia muovipusseja tai -pulloja. Uusi löytö ovat kestohedelmäpussit. Turhan roskan vähentäminen matkailussa on seuraavana tavoitteena, olen vasta herännyt siihen, että oikeasti jossain päin maailmaa ne muovipullot päätyvät mereen

  VastaaPoista
 11. Mahtava postaus ja aivan uusi tuote minulle! :) Pyrin välttelemään muovin ja muutenkin turhan tavaran ostoa aina kun mahdollista!

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 12. Itse matkustelen aika paljon ja olen nähnyt kerätyjä roskapusseja tien sivuissa. Roskan määrä on erittäin iso ainakin Thaimaassa jossa, olen monesti käynyt. Itse olen yrittänyt vähentää muovipussien käytöä ja ruoka ostokset laitan reppuun tai kanggas kassiin. Itse olen käyttänyt tätä LifeStraw pulloa jo pari reissua vain koska äiti on pakottanut juomaan lämmintä vettä.Se on toiminut erittäin hyvin lämpötilasta huolimatta. Muovi pulloja ei ole tarvinnut käyttää juuri lainkaan kun oman hyvän veden saa hotellin vessasta. Itse en tätä tarvitse koska kotoa löytyy jo pari mutta, halusin kertoa mielipiteeni pullosta. Toivottavasti tämä pullo menee jollekkin joka sitä oikeasti tarvitsee

  VastaaPoista
 13. Kangaskassi kauppaan, jätteiden lajittelua, oma juomapullo mukana!
  noora.alq@hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Lajittelen jätteet, kauppareissulla on kestokassit mukana, yritän ostaa vain tarpeeseen. Omasta taloudesta syntyvä muovipakkausjätteen määrä on aivan järkyttävä. :( Onneksi Suomessa kerätään muovia uusiomuovin raaka-aineeksi, mikä motivoi lajittelemaan.
  piivoitto@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Pyrin olemaan ostamatta turhaan muoviin pakattuja ruokia, emme osta muovisia astioita ja keittiövälineitä ja kuljetamme mukana kestokasseja. :)

  Villavalkea@yahoo.com

  VastaaPoista
 16. Onpa hyvä keksintö tuo pullo :)
  Onneksi maailmalta tulee pikkuhiljaa myös hyviä uutisia muovin suhteen, esimerkiksi Kenian muovipussikielto. Toki paljon radikaaleja muutoksia tarvitaan vielä. Itse pyrin vähentämään muovia epätoivoisesti. Ihan järjetön määrä, mikä tulee kaupasta pakkausmuovia kotiin :/ Yritän kuitenkin aina löytää vähämuovisimmat tuotteet kaupasta, myös vaatteiden ja kodintavaroiden suhteen.
  talviuninalle(at)gmail.com

  VastaaPoista
 17. Olen kiinnittänyt kaupassa huomiota valistemalla mahd. vähän muovia sisältäviä tuotteita

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 18. Muovikasseja en ole ostanut enää vuosiin.
  mummolta@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Ihana pullo! Muovitonta elämää kohti sitä yrittää itsekin pikkuhiljaa suunnata, vaan ei sitä ole helpoksi tehty! juulia.myllykangas@outlook.com

  VastaaPoista
 20. Kaikki muuttuu. Kun minä olin opiskelemassa, otin kurssin ekodesigniä ja siellä ylistettiin muovipusseja. Nyt sitten niistä on tullut ongelma. Minä olen hyvin konmari-henkinen ja jätettä tuppaa tulemaan aika vähän. Siltikin muovipakkaukset ovat ongelma.

  VastaaPoista
 21. Meillä on kauppakassit! Vesipulloina vanhat limppapullot :) Ja meillä osaa kaikki viis poikaa kierrättää! Olen ylpeä tästä
  bikkenpilttuu@hotmail.com

  VastaaPoista
 22. Kankaiset kassit käytössä, myös kestohedelmäpussit. Välttelen ylipakattuja tuotteita.
  eeva22@hotmail.com

  VastaaPoista
 23. Tykkäsin kovasti muovittomasta maaliskuusta! Meillä muovinkäyttö väheni entisestään ja sama linjaa jatkuu yhä. Lisää tällaisia kivoja kampanjoita kiitos! :)
  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Hitsi miten hyvä kirjoitus! Jäätävää kyllä mihin tämä maailma on menossa oman toiminnan takiakin. Mä tarviin todellakin tollasen pullon! Hullua ajatella että se oikeasti toimii! :D

  VastaaPoista
 25. Olen lähdössä reppureissaamaan maailmanympärimatkalle syksyllä, ja mielessä on ollut jonkinlaisen vesipullon hankinta juurikin ympäristösyistä. Tavallinen vesipullo ei kuitenkaan kelpaa, sillä mua vähän ällöttää ajatus siitä että sitä ei pääse kunnolla tiskaamaan monessakaan paikkaa, ja lämpimissä olosuhteissa bakteerit kasvaa aika nopeaan. Ilmeisesti tuo Lifestraw ei vaadi pesuaineita vaan ilmeisesti huolellinen kuivaus riittää? Hinta on budjettireissaajalle aika kova, etenkin kun niitä pitäisi hankkia kaksi, joten toivotaan että arvonnassa lykästää! :)

  VastaaPoista
 26. Hieno postaus kyllä! :) Itsellänikin olisi tarkoitus vähentää muovijätteen määrä, ja tästä kirjoituksesta sain kyllä intoa lisää. Myös moiselle pullolle olisi kyllä suuri tarve! Erityisen hienoa myös, että osa niiden tuotoista menee noin hyvään tarkoitukseen. :) Mukaan siis arvontaan tavoittelemaan sinistä pulloa. hiltuha(at)gmail.com

  VastaaPoista
 27. Käytämme kangaskasseja ja kieltäydyn kun kaupassa tarjotaan muovipusseja, jostakihan on aloitettava. Kuitenkin kun yritin pitää muovitonta kuukautta totesin sen täysin mahdottomaksi, muovi ympäröi meitä, sitä on ihan kaikkialla. Täytyy vain todeta, että pienin askelin edetään.

  VastaaPoista
 28. Olisi mukava pystyä panostaa enemmän näihin asioihin. Haluaisin kierrättää enemmän, mutta monesti laiskuus iskee. Kierrätän tietenkin pahvit, lasit yms, mutta biojätteisiin haluaisin panostaa enemmän. :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 29. Kestokassit ovat aina kauppareissulla mukana, kierrätettyäkin tulee. Tuo pullo olisi kiva ja kätevä vaelluksella :) riiti81(At)gmail.com

  VastaaPoista
 30. omassa arjessa kulkee mukana kangaskassit ostoskasseiksi, ja viimeisimpänä lisäyksenä aloimme kierrättämään muoviroskat kun taloyhtiöön tuli siihen mahdollisuus. ansode@gmail.com

  VastaaPoista
 31. Kiitos kirjoittamisesta tärkeästä aiheesta, on itselle todella lähellä sydäntä! Olen just Vietnamin Phu Quocilla, ja rantojen roskavuoret on lohduton näky. Epätoivo, suru ja viha on todellakin ollut puserossa. Turistien tietysti kannattaa kantaa kortensa kekoon ja näyttää esimerkkiä, esimerkiksi just tällaisilla suodatinpulloilla (aion ehdottomasti ostaa heti kun saan tämän käsiini!), koska muovipulloista voi lyhyenkin loman aikana kertyä iso kasa. Mutta se ei riitä, täällä tarvitaan kipeästi paikallisten valistusta, täällä vallitsee täysi piittaamattomuus roskista, kaikki heitetään olan yli juuri siihen missä sattuu olemaan. Asennemuutos on varmaan hidasta, huolestuttaa että liian hidasta.

  VastaaPoista
 32. Kiitos kaikille arvontaan osallistumisesta. Kommentteja tuli paljon sekä blogin puolelle että Facebookkiin ja oli mukava lukea teidän ajatuksia kampanjasta ja siitä miten olette vähentäneet muovijätettä. Suurin osa ottaa kestokassin kauppaan mukaan. Lisäksi muovin ja muun jätteen tehokasta kierrätystä, muovipakkausten välttelyä ja itse tehtyä shamppoota ja muuta kosmetiikkaa. Melondia-arvontakone arpoi numeron, joka osui Muuttolintu.comin Annaan. Olen voittajaan yhteydessä. Muovitonta kevättä kaikille!

  VastaaPoista

© Matka maailman ympäri 80 vuodessa • Theme by Maira G.