Ennen kun palautimme vuokra-auton ajoimme Trebevic vuorelle katsomaan olympialaisiin rakennettua kelkkarataa. Hienon näköistä kun luonto on vallannut koko radan ja radan seinämät on täynnä graffitteja. Taas jälleen saimme kierrellä ja katsella rauhassa, koska paikalla ei ollut muita turisteja. Ylhäällä vuorella on myös ravintolan rauniot, jonka terassilta oli upeat näkymät alas kaupunkiin. Pari paikallista tyyppiä soitteli siellä kitaraa ja nautti "aamujuomaa". Vaihdoimme muutaman sanasen ja lähdimme palauttamaan autoa.Insiderin järjestämällä kiertoajelulla näimme ja kuulimme merkittäviä asioita liittyen neljävuotiseen piiritykseen. 27€ maksava kolmen tunnin kierros oli varsin kattava ja vaikuttava. Silti on vaikea kuvitella millaista kaupungissa on ollut 20 vuotta sitten. Luodinreiät talojen seinissä ja "Sarajevon ruusut" katukivetyksissä muistuttavat tapahtumista. Kaupungissa on paljon myös sodan jäljiltä raunioita, joita ei ole kunnostettu. Juuri tuo rosoisuus saa meidät pitämään kaupungista. Täällä ei ole liian siistiä eikä liian rähjäistä. Kaupunki on kaunis, kunhan löytää oikeat kadut ja pikkukujat. Ruoka on edullista ja hyvää. Ratikkaa tai bussia emme ole testanneet, kun ne eivät kulje hotellillemme päin, mutta taksilla matkustaminen on halpaa. 5 km matka kaupunkiin maksaa n.3€. Ihmiset ovat ystävällisiä ja kadulla kävellessä olo on turvallinen. Tupakan savu on ainut asia joka tuntuu välillä sietämättömältä. En voi suositella maata siis astmaatikolle!

 Ironinen piruilu mielessä pystytetty YK muistomerkki.
YK:n avustuksissa oli monesti todella vanhoja säilyketölkkejä, joita avuntarpeessa olleet ihmiset eivät kyenneet syömään. Tämä aiheutti kansassa kiukkua ja YK vastaisuutta.
 Sarajevon ruusuTällä sillalla ammutusta laukauksesta lähti liikkeelle tapahtumaketju,
josta syttyi ensimmäinen maailmansota


Maan taloustilanne on todella huono ja työttömiä on n. 40%. Monet yritykset ovat menneet konkurssiin, kuten legendaarinen Holiday Inn hotelli, jossa sodan aikana majoittui toimittajia ympäri maailmaa. Vielä n. kuukausi sitten hotelliin oli mahdollista varata huoneita, mutta nyt ovet olivat lukossa, kun olisimme käyneet kurkkaamassa miltä hotelli näyttää sisältä.


Meidän hotellin yövuorolainen tekee kahta työtä ja tienaa silti todella huonosti. Hän odottelee josko talous paranee. Tilanne on sikäli erikoinen, että maalla on kolme presidenttiä ja päätösten teko on siksi hieman hankalaa ja valtion menoista 60% menee virkakoneiston pyörittämiseen. Sodan jälkeen etniset ryhmät ovat jakautuneet selvästi erikseen, esimerkiksi serbit, muslimit ja kroatit käyvät eri kouluja eri opetussuunnitelmilla. Jos maa ei pikkuhiljaa saa yhdistettyä kansaansa voi tulevaisuudessa olla edessä uusi konflikti.