Ystäväni tietävät etten ole koskaan ollut kova lukemaan ja meidän pienessä kirjahyllyssä on lähinnä lehtiä ja satunnaisia romaaneja, vanhoja koulukirjoja, puuduttavan tylsä Seitsemän Veljestä ja pari sisustuskirjaa. Meille on ilmestynyt kuitenkin viimevuosina hälyttävän paljon matka-aiheisia kirjoja.

Tässä TOP 10 suosikkini sekalaisessa järjestyksessä

1. Islantilainen Voittaa Aina

Satu Rämö sai minut haaveilemaan Islannista. Kirja sopivasti täynnä mielenkiintoista faktaa maasta sekä todella mielenkiintoinen tarina Islantilaistumisesta.

2. Elämäni Nomadina

Tiukka tietopaketti kiertolaisen elämästä ja lähtemisestä. Paljon historiaa ja tarinoita maailmalla elävistä nomadeista ja heidän elämänfilosofioista.

3. Häämatkalla Yli Valtamerien

Anopin kirjahyllystä löytynyt aarre on kirjoitettu 30-luvulla. Se kertoo norjalaisen pariskunnan häämatkasta, jonka he tekivät purjehtien yli Atlantin ja Tyynen valtameren. Yllättävän helppolukuinen kirja vaikka onkin kirjoitettu kauan sitten. 

4. Reissukirja

Rauli Virtasen matkaelämänkertaa lukiessa aivan hengästyy. Miten yhden ihmiselän aikana on mahdollista kokea niin paljon? Huikea tarina.

5. Vastuullisen Matkailijan Käsikirja

Sain tämän Mondon tilaajalahjana muutamia vuosia sitten ja se herätti paljon ajatuksia reilusta matkailusta. Tämän opuksen avulla voin ainakin yrittää tehdä kestäviä valintoja. 

6. Mad Manners

Hyödyllinen opus jota tulee selattua aina ennen uuteen paikkaan matkustamista. Tutustumalla etukäteen kohdemaan tapoihin välttyy kiusallisilta tilanteilta. Esimerkiksi Suomessa arvostetaan reilua äijämäistä kädenpuristusta, mutta Thaimaassa kättely on löysä, Rikun ja Tunnan sanoin, jopa lahnamainen. Olen kyllä huomannut että matkustaminen on muutenkin mielekkäämpää, kun on etukäteen selvittänyt perus faktat kohteesta.

7. Kansainvälisen Seikkailijan Opas

Tämä opus on jo klassikko, joka pitäisi löytyä jokaisen itseään kunnioittavan seikkailijan kirjahyllystä. Tämä tuli luettua kannesta kanteen ennen Peruun matkustamista. Hyödyllistä tietoa mm. siitä kuinka selviytyä ääriolosuhteissa ja miten toimia korruptoituneen poliisin kanssa.

8. Mad Cook

Muonitus on jokaisen reissun hienoimpia asioita ja tämä kirja kertoo maailma monipuolisista ruokakulttuureista. Luettuani tämän kirjan alkoi myös matkani kohti kasvisruokavaliota, sillä siinä esitettiin todella hyvin tietoa aiheesta. Rikun ja Tunnan tuntien faktat lyötiin tiskiin persoonallisella tyylillä.

9. Mad World

Uuden matkan suunnittelussa tämä kirja on aina oiva apu. Lyhyt ja ytimekäs tietopaketti jokaisesta maasta. Siitä sitten selailemaan ja kirjanmerkkejä laittamaan. Lopuksi niitä kirjanmerkkejä karsitaan sen mukaan onko kohteeseen liian kallis matkustaa tai jos vuodenaika on väärä suhteessa loman ajankohtaan. Yksi eniten selatuista kirjoista meidän taloudessa.

10. A Map Of The World

Matkamessutuliainen Helsingistä tarttui mukaan yksinkertaisesti mielettömän hienojen kuvien takia. Täynnä taiteilijoiden ja graafikkojen näkemyksiä kaupungeista ja maista karttojen muodossa. Näistä kun saisi julisteita seinälle, niin olisin onnellinen.

Olisi mukava tietää lisää hyviä matka-aiheisia kirjoja, joiden avulla sukeltaa uusiin kulttuureihin. Onko vinkkejä?