Kun astuin ulos Phuketin lentokentältä metsästämään etukäteen varattua taksikuskiamme, katseeni kiinnittyi taksien sijaan isoon kadunvarsimainokseen. Turistin retalehan se siinä makailee mainoskuvassa huumattujen tiikereiden kanssa. Eikö tullut mieleen, että ne on villieläimiä eikä ihmisen välttämättä kuulu päästä villieläimen kainaloon vain sen takia, että saisi hyvän selfien.
Aasiassa matkustaessa eläimien huono kohtelu tympii aina vain enemmän. Kulkukoiria ja -kissoja, kaulasta sidottuja apinoita ja muita elikoita joiden kanssa turistit kuvauttavat itsensä korvausta vastaan, tiikereitä jotka on tehty turisteille turvallisemmiksi huumaamalla ja poistamalla kynnet ja terävimmät hampaat ja eläintarhojen eläimiä pienissä häkeissä. Norsusafaritkaan eivät ole kovin kiva juttu sen elefantin mielestä ne kun sopisivat ruumiinrakenteeltaan paremmin vetämään asioita eikä kantamaan turisteja. Tarinoita Maailta blogin Annika kirjoitti mielenkiintoisen tekstin aiheesta. Kannattaa käydä lukaisemassa.

Suomessa takapihalla tavataan pitää koiria ketjun päässä

 Kuva hienoista pyöristä keventämään tunnelmaa ja madaltamaan pulssia

 Tämä kisu otti rennosti kaupan lattialla. Asiakkaat joutuivat vain astumaan yli kapealla käytävällä.

Nyt kun pulssi on jo tasaantunut, niin ajattelin hieman kertoa millaisia ajatuksia Thaimaa herätti meidän perheessä parin viikon loman aikana. Mikä ihastutti ja mikä vihastutti. Mitä ruoka maksoi ja miten ravintolassa sanotaan Thaimaaksi "herkullista".

Roskat

Khao Lakissa ja Khao Sokissa ei ollut roskia häiritsevästi. Merivirrat olivat meille suotuisat eivätkä ne olleet tuoneet rannoille muovirojua. Meidän "kotikadulla" oli vain yksi kaatis, johon asukkaat kippasivat roskansa. Olisi mukava tietää miten jätehuolto Thaimaassa oikeasti toimii, koska johonkin ne roskat aina kuitenkin katoavat.


Ruoka

Ruoka herätti ennen matkaa monenlaisia tunteita. Minä ja Utti rakastamme ruokaa ja matkoilla on ihana maistella uusia makuja. Lapsista vanhempi on jo hieman rohkeampi maistelemaan uusia makuja, mutta nuorimmainen on vielä hyvin ennakkoluuloinen. Sitä sitten jännitettiin, että suostuuko neiti syömään muuta kuin ranskalaisia. Yllättävän hyvin kaikki kuitenkin meni ja lautaselle päätyi ranskalaisten lisäksi nuudeleita ketsupilla, pizzaa, pannukakkua ja hedelmiä. Minä opin ainakin sen, että on turha stressata lasten syömisiä etukäteen. Kyllä sieltä ruokalistalta aina jotain löytyy ja ei ole vaarallista syödä pari viikkoa vähän epäterveellisemmin.

Ruoka Thaimaassa on paljon halvempaa, kuin Suomessa. Toki ravintoloita on laidasta laitaan ja jos joka aterialla juo olutta, limpparia ja viinejä niin loppulasku on sen mukainen. Meidän neljän hengen perhe söi yleensä 6-10 eurolla. Kallein loppulasku oli huikeat 25 euroa. Sillä hinnalla söimme paremmassa ravintolassa mm. tuoreen grillatun kalan, paistettuja nuudeleita, ranskalaisia sekä juomat päälle. Aamupalalla loppulasku oli yleensä 10-15 euron tuntumassa, mikä tuntuu vähän hassulta, kun lounasta ja päivällistä söi monesti halvemmalla. 

Parhaimmat ruoat saa yleensä sieltä, missä näyttää hieman epäilyttävältä. Muovituolit ja pieni rähjäisyys ovat hyvä tunnusmerkki sekä tietenkin paikalliset ihmiset. Muista huikata kokille lähtiessä "Aloi" sen merkiksi, että ruoka oli herkullista.

 Aadan yksi suosikkiruoka oli paistettu riisi kanalla

banaanipannukakku maistui kaikille iästä riippumatta

Bambumatoja muistelen kaiholla (lauseessa hieman liioittelua)

Hyviä välipalakeksejä tytöille

Mikä ihastutti ja vihastutti

Kaksi viikkoa Khao Lakissa ja Khao Sokissa 9- ja 12-vuotiaiden tyttösten kanssa oli täynnä toimintaa ja suuria tunteita. Thaimaassa vierailee vuosittain noin 20 miljoonaa turistia, joten matkailuala on pakostakin kehittynyt erittäin toimivaksi. Ostitpa sitten yhdistettyjä juna- lauttalippuja Bangkokista saarille tai retkiä sisämaassa sinut ohjataan varmin ottein oikeaan bussiin, noudetaan hotellilta ja joskus saat tarran rintaan merkiksi siitä mihin seuraava matkailualan ammattilainen sinut ohjaa. Lasten kanssa matkustaessa arvostan tällaista toimivuutta suuresti. Retki Cheow Lan-järvelle oli meidän perheen mielestä matkan kohokohta. Sitä järveä on muisteltu monesti ja haaveiltu, että sinne pääsisi joskus uudestaan. Järven rauhallinen tunnelma, lämmin ja puhdas uimavesi, luonnon läheisyys ja veneretket jäivät mieleen sekä tietenkin seikkailu pimeässä luolassa.

Taisin tartuttaa apinakuumeen muuhunkin perheeseen, kun vein heidät katsomaan pientä apinayhdyskuntaa. Vapaana eläviä apinoita ihmetellessä olisi voinut viettää vaikka kuinka paljon aikaa ja tämä kokemus  jäi meillä kaikilla mieleen.

Evenaa vihastutti pahat hajut ja tottumattomana Aasian matkaajana kova kuumuus otti alkumatkasta pannuun. Onneksi siihen kuumuuteenkin tottui. Vaikka kuinka yritin kysellä matkan huonoja juttuja tytöiltä, niin ei niitä tuon enempää löytynyt. Aadaa suretti lisäksi katukoirat, joita aina välillä makoili tienposkessa tai ruokakaupan oven suussa. Aada olisi halunnut ruokkia ja juottaa eläimiä ja pitää niistä huolta. Lohdutin neitiä sillä, että osa paikallisista antaa koirille ruokaa ja juomaa ja ehkä katukoiran elämä on jollain lailla parempaa, kuin ulkohäkkiin teljetyn koiran elämä Suomessa. Taitaa tuosta tytöstä tulla eläintenhoitaja tai eläinlääkäri isona.

Muista seuraavalla matkalla!

Jokaisella matkalla tajuaa, että mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Pakata jotain vähemmän tai pakata mukaan jotain mikä nyt jäi puuttumaan. Ongelma on siinä, että kun niitä ei kirjoita ylös, niin seuraavalla kerralla toistaa samat virheet. Tässä tämän matkan huomiot.
1. Raha. Ainainen ongelma. Monesti sen puute, mutta tällä kertaa se, että kuinka paljon euroja kannattaa ottaa mukaan ja vaihtaa sitten vasta paikan päällä paikalliseen valuuttaan. Automaattinostoista voi mennä viiden euron nostopalkkioita ja mieluummin ostan niilläkin rahoilla vaikka pannukakkuja. Parin viikon matkalle (turvalliseen maahan) aion  ensi kerralla ottaa melkein kaiken käyttörahan euroina ja vaihtaa sitten paikanpäällä kojussa hyvään kurssiin.

2. Ota mukaan hydrokortisonia aurinkoihottumaa ja muita iho-ongelmia varten.

3. Muista suojata puhelin kosteudelta ääriolosuhteissa ja silloin, jos satut vahingossa kahlaamaan vedessä puhelin taskussa kuten kartanlukija teki.

4. Pakkaa niin vähän vaatteita mukaan, että Suomessa ajattelet että näillä ei voi mitenkään pärjätä. Pärjäät kuitenkin ja pyykin pesu esim. Thaimaassa maksaa noin 2 €/kg.

5. Lasten on turha raahata leluja mukaan. Korkeintaan lentoja varten kirja ja pelikortit sallitaan. Matkalla kaikki aika menee kuitenkin uidessa ja syödessä.

6. Ota mukaan pari pyykkipoikaa ja jeesusteippiä. Niitä tarvitaan aina.