Tuliko neljän hengen lennot Thaimaaseen niin edulliseksi, kuin ostohetkellä luulimme. Oliko monta jatkolentoa ja halpa hinta vain illuusio ja matkakuumeen kourissa tehty valinta lopulta väärä?
Tässä perinteinen lista halpalentojen plussista ja miinuksista:

+ Lentolippujen edullinen hinta.
+ Monta tuntia lentokoneessa on yhtäkuin paljon omaa aikaa lukea, katsoa elokuvia ja olla rauhassa ja rentoutua.
+ Lentoyhtiöt joilla lensimme (Finnair, Cathay Pacific ja Dragonair) sattuivat kaikki kuulumaan Oneworldiin, joten pisteitä kertyi mukavasti.

Ja sitten miinukset, joita onkin huomattavasti enemmän:

- Lomasta menee monta tuntia lentokentillä auloissa ja passin tarkistuksissa.
- Monta nousua aiheuttaa enemmän hiilidioksidipäästöjä ja itseruoskintaa sekä huonoa omaatuntoa.
- Uuden kellonajan omaksuminen on hankalampaa, kun hypitään aikavyöhykkeeltä toiselle.
- Pakkaaminen eri ilmastoja ja säätiloja varten on haastavaa rinkan kanssa matkatessa, kun tilaa on vähän.
- Matkatavaroiden katoaminen tai saaminen ulos oikeassa terminaalissa voivat olla ongelma.
- Rahaa on vaihdettava tai nostettava yleensä myös välilaskumaissa ja automaattinostoista pankki perii naurettavia korvauksia.
- Lentokentillä kuluu rahaa, kun tylsyyttään ostelee kahvia, ruokaa ja tuliaisia.
Otetaanpa sitten lähempään tarkasteluun meidän lennot Thaimaaseen, joista maksoimme 490€/hlö. Mennessä yövyimme Pariisissa ja sieltä jatkoimme Hong Kongin kautta Phukettiin. Paluumatka lennettiin Hong Kongin ja Amsterdamin kautta.

Jos mukaan lasketaan Pariisissa vietetty yö (75€), liikkuminen Pariisissa (110€), liikkuminen Hong Kongissa (24€), syöminen välilaskukaupungeissa sekä kaikki lentokenttäostokset tax freestä ja kahviloista (290€, järkytyin itsekkin!!) lentolipun hinta onkin 614 €/hlö. 

Olisiko tuolla hinnalla löytänyt suorat lennot Helsingistä Phukettiin ja säästänyt istumalihaksia, aikaa ja hermoja sekä luontoa? Jos olisi, niin älkää ainakaan kertoko. Haluan silti elää siinä uskossa, että säästimme näin hieman rahaa tulevia matkoja varten.

Yksi asia on kuitenkin varma. Vaikka saimme hienoja muistoja välilaskukaupungeista ja näimme kuinka hienosti meidän 9 ja 12 vuotiaat jaksoivat pitkät matkat, suosin silti suoria. Johan tuosta listauksestakin syyt selviävät.