Tie kulkee laakson pohjassa vailla mainittavia maisemia kunnes vuoren sisään työntyvä pitkä tunneli antaa lupauksen tulevasta. Tunnelin päätyttyä saavumme bussilla Kotoriin, joka sijaitsee lahden pohjukassa korkeiden vuorten reunustaessa sitä joka ilman suunnasta. Hetken luulemme olevamme Itävallassa.


Turkoosi vesi näyttää houkuttelevalta ja tytöt odottavat jo kovasti uimista. Kävelemme bussiasemalta vanhan kaupungin ohi läheiselle rannalle. Mitä ihmettä! Onko ranta oikeasti tässä?


Muutaman metrin rantakaistale on roskainen ja rantavedessä lilluu moskaa ja pohja näyttää paikoin leväiseltä. Pienet terävät kivet sattuvat jalkapohjien alla ja uimisesta ei tule mitään. Pettymys on suuri. 

Taksimatkan päässä monta kilometriä pohjoiseen olisi myös ranta, mutta uskomme Kotorin rantoihin on kadonnut.

Vanha kaupunki täyttää lupauksen upeista vanhoista rakennuksista mukulakivikaduista ja niitä kävellessä pettymys rantaa kohtaan katoaa.
Päätämme maksaa 3€/aikuinen, siitä että saamme kiivetä pitkin vuoren rinnettä kohti vanhaa kirkkoa ja linnoituksen raunioita paahtavassa helteessä. Hikinen uurastus palkitaan ja kitisevät lapset hiljenevät 1000 askelta myöhemmin vaikuttavan maiseman äärellä.
Montenegro tarkoittaa mustaa vuorta ja tummilta vuoret näyttävätkin. Vuoren huiput jatkuvat silmän kantamattomiin ja alhaalla laaksossa välkehtii turkoosi vesi. 

Ja sinne veteen on päästävä! Jostain on löydettävä edes pieni kaistale rantaa tai kohta, josta voi pulahtaa kylmään veteen. Korkealta vuoren rinteeltä on hyvä tähystää potenttiaalisia uimapaikkoja.

Sattumalta laituri ja parin metrin teräväkivinen rannan pätkä on hylätyn ja ränsistyneen hotelli Fjordin edustalla, josta piti 10 vuotta sitten tulla viiden tähden hotelli. Paikalla on paikallinen perhe ja nuorisoa hakemassa helteeseen helpotusta.Näyttää hieman siltä että olemme tulleet paikallisten reviirille ja emme ehkä ole tervetulleita. Nopean uimisen jälkeen kävelemme takaisin bussiasemalle ja palaamme Budvaan ja omaan kerrostalolähiöömme nauttimaan illalliseksi itse tehtyä tomaattipastaa.