Euroopan ja Venäjän puristuksiin jäänyt Ukraina ja vierailu Chernobylin ydinonnettomuus alueella ei ole monelle ensimmäinen vaihtoehto häämatkakohteeksi ja kohdevalinta aiheuttikin monessa hämmennystä, sillä maan lähihistoria näyttäytyy hieman harmaana. Tästä tekstistä ei löydy kahvilavinkkejä eikä nähtävyyksien esittelyitä, vaan pieni info Ukrainan lähihistoriasta.


Krimin alueen epävakaa tilanne ja median kirjoittamat artikkelit lisäsivät hieman jännitystä ja toivoimme, että konfliktiin keksitään ratkaisu ennen matkaamme. Tutustuimme kohteeseen etukäteen lukemalla Ukraina-Rajamaa -kirjan (Laurén, Lodenius 2015, Bookwell Oy), joka auttoi ymmärtämään paremmin maan tapahtumia. En yleensä jaksa kovin innokkaasti lukea lehdistä näitä ikäviä uutisia, mutta koska kyseessä oli tuleva matkakohteemme halusimme tietää mistä on kyse.

Kuuluisa Maidanin aukio, jonne ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltään.


Ukrainan konflikti alkoi loppuvuonna 2013, kun Ukrainan venäläismielinen presidentti Viktor Janukovytsh hylkäsi EU:n kanssa neuvotellun assosiaatiosopimuksen (mitä se ikinä tarkoittaakin). Ukrainan oli siis kaiketi tarkoitus kallistua enemmän Euroopan suuntaan eikä niinkään Venäjän.

Yllätyskäänteestä närkästyneet ukrainalaiset alkoivat rähistä ja protestoida Kiovan kaduilla mm. Maidanin aukiolla. Tilannetta jatkui viikkokausia ja lopulta tilanne eskaloitui Janukovytshin maastapakoon helmikuussa 2014. Vain pari kuukautta tämän jälkeen Venäjä kaappasi itselleen Krimin niemimaan (ahneet siat). Huhtikuussa venäläismieliset joukot valtasivat hallintorakennuksia Itä-Ukrainassa ja Donetskin ja Luhanskin alueet julistautuivat itsenäisiksi kansantasavalloiksi.

Itä-Ukrainan sota alkoi. Ukrainan hallituksen joukot taistelivat Venäjän tukemia Itä-Ukrainan separatisteja vastaan.


Toukokuussa 2014 Ukraina sai uudeksi presidentikseen Petro Poroshenkon ja alueelle on saatu neuvoteltua tulitauko, joka tosin on pitänyt vain ajoittain. Tieto tästä rakoilevasta tulitauosta varjosti matkaamme jossain kaukana alitajunnassa, mutta saimme huomata että Ukraina on rento, turvallinen ja monipuolinen maa.