Taas kerran istun ravintolassa sormi suussa (En kirjaimellisesti! Yritän välttää vatsatautia) ja pyörittelen ruokalistaa hämmentyneenä. Masala Dosa, Pav Bhaji, Shev Dahi Puri, Chole Bhature...listalla on vain outoja nimiä ja nälkäni kasvaa, mutten osaa tilata listalta mitään.


Onneksi ystäväni on asunut Intiassa jo pari vuotta ja tilaa minulle tottuneesti listan parhaimmat ruoat. Mikä onni! Vältyn perinteisiltä virhetilauksilta, jotka harmittavat jälkeen päin. Eteeni kannetaan vain maukkaita intialaisia herkkuja. Parin viikon aikana opin jo tunnistamaan listoilta muutamia ruokia, mutta mukavuuden haluisena annan ystäväni tilata aina ruoat.

Kuten arvata saattaa intialainen ruoka Intiassa maistuu hieman erilaiselta, kuin Suomessa ja pelkästään ruoka saa minut varmasti palaamaan takaisin jonain päivänä. Kasvisruokailijoille ja vegaaneille tarjontaa on erityisen runsaasti. Jotta osaisin seuraavalla kerralla tilata itse omat ruokani, päätin tehdä muistilistan intialaisista suosikkiruoistani.


Paratha eli Indian breakfest - paistetun läpyskän sisällä taivaallisen maukasta kukkakaali/perunamuhennosta, raikasta jogurttia ja tulista mangopikkelssiä ja juomaksi chai teetä.


Aamupala Morjimissa pienessä kolmen pöydän kuppilassa paikallisten miesten seurassa. Tarjolla vaaleaa leipää, kikhernesoppaa ja chai teetä.


Koska asustin ystäväni ja hänen intialaisen miehen kotona, joka on varsin mainio kokki, söin myös paljon herkullista kasvis ja kala painotteista kotiruokaa. Illallista varten haimme ystäväni kanssa skootterilla hameen helmat hulmuten tuoreet kalat lähistön kalatorilta, jossa ne myös putsattiin ja paloiteltiin valmiiksi.






Luottokokkimme opetti minulle, kuinka valmistetaan MASALA, joka on intialaisen ruoan mausteinen pohja.

TARVITSET ALUKSI
reilusti oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
pala inkivääriä hienonnettuna

Kuullota sipulit ja inkivääri reilussa oliiviöljyssä keskilämmöllä kokoajan sekoittaen. Odota kunnes öljy on imeytynyt ja väri on kullanruskea. Sipuleita saa sekoitella aika kauan ja vasta siinä vaiheessa, kun öljy alkaa taas irrota sipuleista ja sipulit alkavat tarttua toisiinsa seos on valmis.

LISÄÄ SIPULEIDEN JOUKKOON
n.1/2 rkl chilijauhetta
n.1/2 rkl korianterijauhetta
n.1/2 rkl suolaa
n.1/2 rkl currya
n.1/2 rkl kurkumaa

LOPUKSI
2 tomaattia pilkottuna

Lisää lopuksi seokseen tomaatit, sekoita ja hauduta, kunnes vesi haihtuu ja öljy alkaa erottua massasta. Maistele ja lisää tarvittaessa hieman tomaattipyrettä tuomaan syvempää makua.

Valmista Masalaa voi lisätä kauhallisen herkulliseen linssimuhennokseen, daliin, tai lisätä mausteeksi, kun paistaa pannulla kalaa. Näillä ohjeilla saa loihdittua intialaista tunnelmaa hetkessä synkkään suomalaiseen talveen.



Kotiruokien jälkeen onkin aika siirtyä taas ravintolatarjonnan pariin.


Olen niin hullaantunut Intialaisesta ruoasta! Suosikki ketjuni Goalla on ehdottomasti Navtara, jossa tuli käytyä monta kertaa. Ketjun ravintoloita löytyy myös muualta Intiasta. Tilasin Chaat listalta (snäckit) Shev Dahi Purin, eli nuo jumalaiset pallot kastikkeilla. Lisäksi Masala Dosan, ison rapean rullan, jonka sisällä oli herkullista täytettä.



Chole Bhature eli onttoa leipää (bhature) ja kidneypapu (chole) kastiketta.


Intialaiseen tapaan nautin ruokani käsin. Monen ruoan kanssa syödään ohutta leipää, jolla ruokaa kaapaistaan lautaselta lusikan tavoin. Kädet saa hyvin pestyä ravintoloissa, joten pöpöjä ei pääse ruokailun yhteydessä kulkeutumaan suuhun.

Ravintolassa sopiva tippi on 20 rupiaa, jos palvelu pelaa ja ruoka on maittavaa. Summa on pieni, mutta se on mukava ja kohtelias ele. Hienommissa ravintoloissa on syytä tipata hieman reilummin.


Tässä Masala Dosa, tuo rapsakka iso rulla ja Special Pav Bhaji eli leipää ja soosia.




Yllä: Dal Makhani on linssiruokien pyhäruoka. Lusikkana toimi herkullinen Laccha Parantha -leipä.

Alla: Perinteinen intialainen lounas, thali. Paljon pikku kippoja. Nopea ja edullinen.



Kuumana päivänä lounaaksi tai välipalaksi voi syödä myös pelkkiä hedelmiä. Perunan näköinen hedelmä chiku oli uusi tuttavuus ja ruskea sisus maistui hieman suklaiselle.


Iltapalaksi lähikuppilasta kriteerattuja Ladyfingereitä eli okraa ja erilaisia dippikastikkeita. Voittaa ranskikset mennen tullen.


Ja lopuksi vielä ohje, kuinka valmistetaan DAL -linssimuhennos.

TARVITSET
n.1 1/2 dl mustia valmiita linssejä
vettä
1 sipuli
2 tomaattia
2-3 valkosipulin kynttä
n.4cm pala inkivääriä hienonnettuna
1/2 rkl chilijauhetta
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl kuivattua korianteria

Paista sipuli, valkosipulit ja inkivääri ensin pannulla ja lisää sitten vettä sen verran, että koostumus on mieleinen. Vettä voi lisätä myöhemmin, jos tuntuu liian kuivalta tai haluaa tehdä koostumuksesta enemmän keittomaisen. Lisää mausteet ja anna hautua n. 30min. Sekaan voi lisätä myös itse tehtyä masalaa ja ruokakermaa tai kookoskermaa.


Jos kaipaat enemmän ravintolavinkkejä Goalle, kurkkaa esimerkiksi Reissausta ja ruokaa -blogin vinkkejä hyvistä ravintoloista.