Maan johtava Foley-artisti Heikki Kossi tekee äänitehosteita maailmanluokan elokuviin, kuten Brad Bitin tähdittämään Ad Astraan, studiollaan Kokkolassa keskellä tarkoin vartioitua tehdasaluetta. Hän on alallaan maailman halutuimpia ja arvostetuimpia foley-äänitaiteilijoita.

Mitkä ihmeen foley-äänet?

Wikipedia kertoo, että Foley-äänet ovat elokuvan teossa kuvan tapahtumiin kuuluvia äänitehosteita, jotka äänitetään jälkikäteen näyttelijöiden liikkeiden ja muiden kuvan tapahtumien tahdissa. Tavallisimpia foley-ääniä ovat askeläänet, vaatteiden kahina ja näyttelijöiden kuvassa käsittelemien esineiden äänet. Foley-äänet tuotetaan ja jälkiäänitetään erikseen valmiiksi leikattuun kuvaan, jotta ne saadaan tallennettua mahdollisimman hyvälaatuisina ja jotta kuvauksissa voidaan keskittyä lähinnä dialogin eli näyttelijöiden puheäänten häiriöttömään tallentamiseen. 

Livelähetys suoraan Milanoon

Heikki Kossia oli pyydetty Milanon elokuvajuhlille pitämään esitelmää foley-äänistä, mutta kiireinen mies ei mielellään lentele ympäri Eurooppaa. Niinpä meidän viisihenkinen opiskelijoista sekä opettajista koostuva tuotantotiimi Mediakeskus LIME:ltä saapui paikalle ja kuvasimme puolitoistatuntisen esitelmän suorana Kokkolasta Milanoon. Jännittävää mihin kaikkeen tekniikka taipuu!

Se oli minun päiväni Liisana, Ihmemaassa, jonka hyllyt pullistelevat erilaista rekvisiittaa korkokengistä vinkuviin possuihin.